A aviation & planes forum. AviationBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » AviationBanter forum » rec.aviation newsgroups » Owning
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old January 14th 07, 04:33 AM posted to rec.aviation.owning
Sweendawg
external usenet poster
 
Posts: 3
Default DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery

Little help from the list:

I've had two shops look at my DA40 and no luck. Two weeks ago I flew
pretty heavy IFR long x-c (Leesburg, VA to St Loius, MO) the plane sat
on the ramp in the rain overnight one night. Next morning the
"Alternator Failed- the battery is the only power source" red warning
came on.

I immediately went into the shop where I was and had them look at it
and put a Fluke on the connection just in front of the firewall. This
is after looking at the alternator, checking the tension of the belt,
making sure everything was dry,etc. I continually watch the system info
to make sure the vlots are 28 +/- when the engine is at cruise, so I
know the alternator is working. The plane seems to be running fine, but
it's not a comforting warning light or thing to have dinging constantly
on approach.

The warning light now predictably comes on during most run-ups, and
stays on for climb out and back on at decent. This makes me think a
sensor is overheating or something.

Anyone have any ideas or similar issue?

Thanks.

Sweendawg

Ads
  #2  
Old January 14th 07, 01:59 PM posted to rec.aviation.owning
Blueskies
external usenet poster
 
Posts: 979
Default DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery

When I was working on my instrument rating (way back when!) I was under the hood doing some airwork, when I noticed that
the radios went away and the T&B was not working right. I thought 'what did the instructor do now', so I continued
flying partial panel and started troubleshooting. Couldn't figure out what he did, so I asked him. He was just as
puzzled as I was, it looked like we just suddenly lost all electrical power. Fortunately we were in clear VFR
conditions, so we returned to the field, got the light gun signal, and landed (gear came down OK?). As we were taxiing
off the runway, we bumped over an expansion joint and everything came back on. They ended up troubleshooting that thing
for three days before they found an intermittent connection on some connector...

Moral of the story, electrical stuff can really hurt you, so spend the time and get it fixed before committing to any
IFR at all (or even flying it for that matter). I would get Diamond involved also...

Dan D.


"Sweendawg" wrote in message
oups.com...
: Little help from the list:
:
: I've had two shops look at my DA40 and no luck. Two weeks ago I flew
: pretty heavy IFR long x-c (Leesburg, VA to St Loius, MO) the plane sat
: on the ramp in the rain overnight one night. Next morning the
: "Alternator Failed- the battery is the only power source" red warning
: came on.
:
: I immediately went into the shop where I was and had them look at it
: and put a Fluke on the connection just in front of the firewall. This
: is after looking at the alternator, checking the tension of the belt,
: making sure everything was dry,etc. I continually watch the system info
: to make sure the vlots are 28 +/- when the engine is at cruise, so I
: know the alternator is working. The plane seems to be running fine, but
: it's not a comforting warning light or thing to have dinging constantly
: on approach.
:
: The warning light now predictably comes on during most run-ups, and
: stays on for climb out and back on at decent. This makes me think a
: sensor is overheating or something.
:
: Anyone have any ideas or similar issue?
:
: Thanks.
:
: Sweendawg
:


  #3  
Old January 15th 07, 01:24 AM posted to rec.aviation.owning
[email protected]
external usenet poster
 
Posts: 195
Default DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery

Sweendawg wrote:
Two weeks ago I flew pretty heavy IFR long x-c (Leesburg, VA to
St Loius, MO) the plane sat on the ramp in the rain overnight one
night. Next morning the "Alternator Failed- the battery is the only
power source" red warning came on.


OK, I'll state the blindingly obvious: You've got a loose connection
somewhere. I think the rain is a clue; a marginal connection got
wet, maybe got corroded a little, and is continuing to cause you
trouble.

Also, Odin is really the wrong Norse god for this sort of thing. You
need to talk to Thor.

I continually watch the system info to make sure the vlots are 28 +/-
when the engine is at cruise, so I know the alternator is working.


Well, you _know_ that the G1000 says "28" on it, so you _think_ that the
alternator is working. I can think of a couple of reasons that the
G1000 might be lying to you.

First, the display update rate may be much slower than the sampling rate.
This is done on purpose; it's distracting to have the last couple of
digits of a digital readout jumping around when you're trying to read
it. The alarm, however, may be set to trigger on any low voltage reading,
including one that doesn't last long enough to show up on the display. A
very short glitch might be enough to trigger the alarm but not enough to
show up on the display. Hand-held digital voltmeters usually have a
faster update rate, but a glitch might still sneak by. A digital
storage oscilloscope will almost surely find it, but not every shop has
one of those.

Second, it is possible for an alternator to partially fail but still
sort of work. If one of the diodes (out of at least usually three) in
it fails, it may still put out enough volts to charge the battery, but
it won't be able to put out full current, and the voltage will have a
lot of ripple on it. The G1000 could be looking at the ripple on the
input voltage to detect partial alternator failure, or it could be that
the troughs of the ripple are enough to set off the alarm.

It looks like the G1000 can tell you if your battery is charging or
discharging, which means that there is probably a shunt in the electrical
system somewhere that all of the battery charging current flows through,
and that would be another place to look. (A shunt is a calibrated,
low-value, high-power resistor - it can even be a known length of wire
in the harness.) There may also be a shunt for the alternator. Or,
instead of a shunt, it could be using a Hall-effect current sensor -
this sometimes looks like a little ring that goes around one of the big,
high-current wires in the electrical system. If the connections to
either a shunt or current sensor are intermittent, that might trigger
the alarm.

Another possibility is that the G1000 is seeing an _over_voltage that
it doesn't like. Imagine that you're driving up a hill in a manual
transmission car, and the clutch fairy suddenly steps on the clutch
pedal without you knowing it. The engine would speed up quite a bit
until you figured out what was going on and backed off of the throttle.
The alternator/voltage regulator can do the same thing if an electrical
load is suddenly disconnected, as might happen with a bad connection.

The warning light now predictably comes on during most run-ups, and
stays on for climb out and back on at decent.


This is actually good - if you (or the shop) can make it happen on
demand, it's a lot easier to find. It sounds like it's correlated with
increased vibration, at least for run-up and climb out, which also
suggests a loose connection. Another thing to think about - did anything
else "interesting" happen to the electrical system lately? New battery,
existing battery got so dead you had to put a start-cart on it, new neon
lights underneath, new LED windshield wiper nozzles?

One place to look first might be at the high-current connections in the
electrical system: battery, master relay, alternator output, main bus,
and shunts (if so equipped). If these connections aren't happy, nobody
is going to be happy.

Another place to look first would be in the G1000 operating or service
manual to see what conditions trigger the alternator alarm, and then
chase those conditions backwards from the panel. The manual should say
whether it is making a simple voltage measurement, or also looking at
voltage ripple, current, current ripple, etc.

If the alternator is really easy to get off of the engine, and if the
test gear is available, it can be eliminated in a hurry by pulling it
off and bench-testing it. If it's a pain in the butt to remove, more
tests should be made with the alternator installed before deciding to
remove it. Same for the battery - if it's easy to get at, pull it out
and test it.

This makes me think a sensor is overheating or something.


I'm not sure how likely this is. It's probable that at least one of
the voltage "sensors" is built into the G1000 itself - it'd be a real
simple measurement to make on the main power line coming in. If it
makes any current measurements, those sensors are probably external.

Disclaimer: This is based on experience with electrical systems and
electronic equipment in ground vehicles and in fixed installations.
I don't have an A&P; I don't even have a TG&Y. Your mileage may vary.

Matt Roberds

  #4  
Old January 15th 07, 03:55 PM posted to rec.aviation.owning
Sweendawg
external usenet poster
 
Posts: 3
Default DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery

Matt,

That's helpful. I'm going to run it by the shop today.

You bring up a good point - It could be the new sub-woofer and DVD
screens in the back of the pilot seat that might have done it. I've had
the under-plane neon for ages so that wouldn't be the cause:-)

Seriously, I didn't even think of the vibration at climb/run-up. I was
thinking more the lack of cooling coming in the cowling. But the
vibration on a loose connection makes sense.

Thanks for the help.

Sweendawg


wrote:
Sweendawg wrote:
Two weeks ago I flew pretty heavy IFR long x-c (Leesburg, VA to
St Loius, MO) the plane sat on the ramp in the rain overnight one
night. Next morning the "Alternator Failed- the battery is the only
power source" red warning came on.


OK, I'll state the blindingly obvious: You've got a loose connection
somewhere. I think the rain is a clue; a marginal connection got
wet, maybe got corroded a little, and is continuing to cause you
trouble.

Also, Odin is really the wrong Norse god for this sort of thing. You
need to talk to Thor.

I continually watch the system info to make sure the vlots are 28 +/-
when the engine is at cruise, so I know the alternator is working.


Well, you _know_ that the G1000 says "28" on it, so you _think_ that the
alternator is working. I can think of a couple of reasons that the
G1000 might be lying to you.

First, the display update rate may be much slower than the sampling rate.
This is done on purpose; it's distracting to have the last couple of
digits of a digital readout jumping around when you're trying to read
it. The alarm, however, may be set to trigger on any low voltage reading,
including one that doesn't last long enough to show up on the display. A
very short glitch might be enough to trigger the alarm but not enough to
show up on the display. Hand-held digital voltmeters usually have a
faster update rate, but a glitch might still sneak by. A digital
storage oscilloscope will almost surely find it, but not every shop has
one of those.

Second, it is possible for an alternator to partially fail but still
sort of work. If one of the diodes (out of at least usually three) in
it fails, it may still put out enough volts to charge the battery, but
it won't be able to put out full current, and the voltage will have a
lot of ripple on it. The G1000 could be looking at the ripple on the
input voltage to detect partial alternator failure, or it could be that
the troughs of the ripple are enough to set off the alarm.

It looks like the G1000 can tell you if your battery is charging or
discharging, which means that there is probably a shunt in the electrical
system somewhere that all of the battery charging current flows through,
and that would be another place to look. (A shunt is a calibrated,
low-value, high-power resistor - it can even be a known length of wire
in the harness.) There may also be a shunt for the alternator. Or,
instead of a shunt, it could be using a Hall-effect current sensor -
this sometimes looks like a little ring that goes around one of the big,
high-current wires in the electrical system. If the connections to
either a shunt or current sensor are intermittent, that might trigger
the alarm.

Another possibility is that the G1000 is seeing an _over_voltage that
it doesn't like. Imagine that you're driving up a hill in a manual
transmission car, and the clutch fairy suddenly steps on the clutch
pedal without you knowing it. The engine would speed up quite a bit
until you figured out what was going on and backed off of the throttle.
The alternator/voltage regulator can do the same thing if an electrical
load is suddenly disconnected, as might happen with a bad connection.

The warning light now predictably comes on during most run-ups, and
stays on for climb out and back on at decent.


This is actually good - if you (or the shop) can make it happen on
demand, it's a lot easier to find. It sounds like it's correlated with
increased vibration, at least for run-up and climb out, which also
suggests a loose connection. Another thing to think about - did anything
else "interesting" happen to the electrical system lately? New battery,
existing battery got so dead you had to put a start-cart on it, new neon
lights underneath, new LED windshield wiper nozzles?

One place to look first might be at the high-current connections in the
electrical system: battery, master relay, alternator output, main bus,
and shunts (if so equipped). If these connections aren't happy, nobody
is going to be happy.

Another place to look first would be in the G1000 operating or service
manual to see what conditions trigger the alternator alarm, and then
chase those conditions backwards from the panel. The manual should say
whether it is making a simple voltage measurement, or also looking at
voltage ripple, current, current ripple, etc.

If the alternator is really easy to get off of the engine, and if the
test gear is available, it can be eliminated in a hurry by pulling it
off and bench-testing it. If it's a pain in the butt to remove, more
tests should be made with the alternator installed before deciding to
remove it. Same for the battery - if it's easy to get at, pull it out
and test it.

This makes me think a sensor is overheating or something.


I'm not sure how likely this is. It's probable that at least one of
the voltage "sensors" is built into the G1000 itself - it'd be a real
simple measurement to make on the main power line coming in. If it
makes any current measurements, those sensors are probably external.

Disclaimer: This is based on experience with electrical systems and
electronic equipment in ground vehicles and in fixed installations.
I don't have an A&P; I don't even have a TG&Y. Your mileage may vary.

Matt Roberds


  #5  
Old January 15th 07, 09:01 PM posted to rec.aviation.owning
Steve C
external usenet poster
 
Posts: 10
Default DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery

Sweendawg: You also might check on the DAPO website. A number of owners
have posted about charging system faults in the past.

www.dapo.org

Steve

  #6  
Old January 22nd 07, 05:41 AM posted to rec.aviation.owning
[email protected]
external usenet poster
 
Posts: 195
Default DA40-180 G1000 Alternator warning light mystery

Sweendawg wrote:
I'm going to run it by the shop today.


Any word from the shop? Just curious.

Matt Roberds

  #7  
Old July 19th 16, 04:48 PM
fgerard fgerard is offline
Junior Member
 
First recorded activity by AviationBanter: Jul 2016
Posts: 1
Default

i have the same issue with a c182 g1000
did you solve the problem
thanks
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
G1000 vs Steam guages initial thoughts... [email protected] Instrument Flight Rules 48 September 12th 06 12:33 AM
HOW MANY GLIDER PILOTS DOES IT TAKE TO CHANGE A LIGHT BULB Mal Soaring 59 October 4th 05 05:39 AM
The light bulb Greasy Rider Military Aviation 6 March 2nd 04 01:07 PM
Effect of Light Sport on General Aviation Gilan Home Built 17 September 24th 03 06:11 AM
OT but very funny after some of the posts we have had of late. Mycroft Military Aviation 1 August 8th 03 10:09 PM


All times are GMT +1. The time now is 09:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2017 AviationBanter.
The comments are property of their posters.