A aviation & planes forum. AviationBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » AviationBanter forum » rec.aviation newsgroups » Soaring
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old March 11th 21, 10:17 PM posted to rec.aviation.soaring
jp
external usenet poster
 
Posts: 59
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.
Ads
  #2  
Old March 11th 21, 11:40 PM posted to rec.aviation.soaring
Tim Newport-Peace[_7_]
external usenet poster
 
Posts: 15
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/



  #3  
Old March 12th 21, 01:34 AM posted to rec.aviation.soaring
jp
external usenet poster
 
Posts: 59
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/


Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.
  #4  
Old March 12th 21, 01:43 AM posted to rec.aviation.soaring
jp
external usenet poster
 
Posts: 59
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On Thursday, March 11, 2021 at 4:34:55 PM UTC-8, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/

Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.


Hi again Tim,

I meant I have set the Mic Input setting to 'EXT'. That did not seem to make any difference.
  #5  
Old March 12th 21, 12:26 PM posted to rec.aviation.soaring
Tim Newport-Peace[_7_]
external usenet poster
 
Posts: 15
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On 12/03/2021 00:43, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 4:34:55 PM UTC-8, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/

Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.


Hi again Tim,

I meant I have set the Mic Input setting to 'EXT'. That did not seem to make any difference.

Hi Jim,

If you wind up the sidetone, do you get feedback. That would check some
functionality.

You could ask the dealer from whom you bought the A16, or even the
importer. If you are in North America that will be:
https://www.icomamerica.com/en/contactus.aspx

  #6  
Old March 12th 21, 06:14 PM posted to rec.aviation.soaring
jp
external usenet poster
 
Posts: 59
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On Friday, March 12, 2021 at 3:26:11 AM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 12/03/2021 00:43, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 4:34:55 PM UTC-8, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/
Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.


Hi again Tim,

I meant I have set the Mic Input setting to 'EXT'. That did not seem to make any difference.

Hi Jim,

If you wind up the sidetone, do you get feedback. That would check some
functionality.

You could ask the dealer from whom you bought the A16, or even the
importer. If you are in North America that will be:
https://www.icomamerica.com/en/contactus.aspx


Hi Tim,

Yes, if I allow sidetone I do get lots of feedback squeal. I have exchanged email with ICOM support. They have offered suggestions about setting the sidetone off but so far not beyond that.
  #7  
Old March 12th 21, 11:18 PM posted to rec.aviation.soaring
Tim Newport-Peace[_7_]
external usenet poster
 
Posts: 15
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On 12/03/2021 17:14, jp wrote:
On Friday, March 12, 2021 at 3:26:11 AM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 12/03/2021 00:43, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 4:34:55 PM UTC-8, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/
Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.

Hi again Tim,

I meant I have set the Mic Input setting to 'EXT'. That did not seem to make any difference.

Hi Jim,

If you wind up the sidetone, do you get feedback. That would check some
functionality.

You could ask the dealer from whom you bought the A16, or even the
importer. If you are in North America that will be:
https://www.icomamerica.com/en/contactus.aspx


Hi Tim,

Yes, if I allow sidetone I do get lots of feedback squeal. I have exchanged email with ICOM support. They have offered suggestions about setting the sidetone off but so far not beyond that.

That is always the first response. Keep on at them.

  #8  
Old March 13th 21, 01:53 AM posted to rec.aviation.soaring
jp
external usenet poster
 
Posts: 59
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On Friday, March 12, 2021 at 2:18:37 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 12/03/2021 17:14, jp wrote:
On Friday, March 12, 2021 at 3:26:11 AM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 12/03/2021 00:43, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 4:34:55 PM UTC-8, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/
Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.

Hi again Tim,

I meant I have set the Mic Input setting to 'EXT'. That did not seem to make any difference.

Hi Jim,

If you wind up the sidetone, do you get feedback. That would check some
functionality.

You could ask the dealer from whom you bought the A16, or even the
importer. If you are in North America that will be:
https://www.icomamerica.com/en/contactus.aspx


Hi Tim,

Yes, if I allow sidetone I do get lots of feedback squeal. I have exchanged email with ICOM support. They have offered suggestions about setting the sidetone off but so far not beyond that.

That is always the first response. Keep on at them.


Will do Tim. Thank you for your help.
  #9  
Old March 13th 21, 12:32 PM posted to rec.aviation.soaring
Tim Newport-Peace[_7_]
external usenet poster
 
Posts: 15
Default ICOM A16 and the HM-240 speaker-microphone

On 13/03/2021 00:53, jp wrote:
On Friday, March 12, 2021 at 2:18:37 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 12/03/2021 17:14, jp wrote:
On Friday, March 12, 2021 at 3:26:11 AM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 12/03/2021 00:43, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 4:34:55 PM UTC-8, jp wrote:
On Thursday, March 11, 2021 at 2:40:23 PM UTC-8, Tim Newport-Peace wrote:
On 11/03/2021 21:17, jp wrote:
I have two A16 radios and two HM-240 speakermikes and I cannot get the speakermike's audio to be transmitted.

Pressing the speakermike's PTT does send the carrier but not the mike's audio.

I have set the A16's sidetone setting to 0, as I did on my A14 radio, to prevent feedback when using the speaker-microphone but that does not allow the mike's audio to be sent.

Is there some other setting or anything else I need to do?

Thank you.

Look at 'Set Mode' in your manual and check the Mic Gain and Mic Input
settings. If you don't have a manual use this link:
https://www.icomjapan.com/support/manual/1799/
Hi Tim,

The A16 sure has lots of settings. I have the Mic gain set to 'H' and the Mic Input set to 'AUTO' although I have also tried a Mic Input setting of 'INT". Are those settings not correct? I do have the manual. Thank you for the link to the manual.

Hi again Tim,

I meant I have set the Mic Input setting to 'EXT'. That did not seem to make any difference.

Hi Jim,

If you wind up the sidetone, do you get feedback. That would check some
functionality.

You could ask the dealer from whom you bought the A16, or even the
importer. If you are in North America that will be:
https://www.icomamerica.com/en/contactus.aspx

Hi Tim,

Yes, if I allow sidetone I do get lots of feedback squeal. I have exchanged email with ICOM support. They have offered suggestions about setting the sidetone off but so far not beyond that.

That is always the first response. Keep on at them.


Will do Tim. Thank you for your help.

One of their responses is likely to be "are you on a COMM channel and
not a NAV or WX frequency". Also is VOX Off in settings?
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Becker speaker/microphone box - shall i get rid of it? Domenico Bosco Soaring 3 January 3rd 21 11:47 AM
Microphone Cabel AS Soaring 6 April 28th 19 07:20 AM
FS Cheap Icom PW-1 1KW,Icom ID-1,IC-92AD,IC-756PRO III g0iqn Aviation Marketplace 0 July 1st 12 08:33 AM
Boom microphone ASM Soaring 0 June 30th 12 04:55 PM
Icom CM-35 Desktop Battery Charger for Icom IC-A2 Radio A. Kay Aviation Marketplace 0 August 23rd 03 08:01 AM


All times are GMT +1. The time now is 12:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2022 AviationBanter.
The comments are property of their posters.